El Parc natural de muntanya del Cadí-Moixeró es va crear el juliol de 1983 com a necessitat de protegir l’àrea de la serra del Cadí. Té una superfície de 41.342 hectàrees i és un dels parcs naturals més grans de Catalunya. S’estén per tres comarques: el Berguedà, l’Alt Urgell i  la Cerdanya.

El Parc Natural del Cadí Moixeró es troba dins la classificació de parc de muntanya, ja que les seves altituds se situen entre els 800 m i els 2.648 m del puig de la canal Baridana. Les dues grans serralades del Cadí i del Moixeró, unides pel coll de Tancalaporta, formen una impressionant barrera muntanyosa del Prepirineu, allargada de ponent a llevant en una extensió d’uns 30 km, a la divisòria d’aigües del Segre (Cerdanya i Alt Urgell) i del Llobregat (Berguedà). Els seus vessants, especialment els de la banda nord, formen cingleres escarpades amb parets gairebé verticals i valls profundes. El Pedraforca, la Tosa i el Puigllançada formen unitats més diferenciades.

Destaquem el Pedraforca, el qual constitueix una de les muntanyes amb més atractiu i tradició de l’alpinisme català ja que constitueix un arriscat i bell indret d’escalada. Per tant és un dels símbols de l’excursionisme de Catalunya.

Quant al clima, la pluviositat oscil·la entre els 1.500 mm anuals a les muntanyes de la banda de llevant i els 700 mm de les parts baixes de ponent (les valls del Segre i de Lavansa es troben més protegides dels vents marítims) i la neu és present durant sis mesos, aproximadament, a les parts altes (de novembre a maig). La temperatura mitjana oscil·la dels 11ºC a les parts més baixes de l’Alt Urgell fins als 0ºC dels cims més alts; els hiverns són molt freds (es pot arribar a menys de -20ºC) i els estius són frescos.

www.gencat.cat/parcs/cadi

 

Share This